טיפ פיקאבוק - כיצד לשמור על תמונות באיכות להדפסה

קניתם מצלמה דיגיטלית חדשה, התמונות נראות מצויין על מסך המחשב, האם הן גם מתאימות להדפסה?
איזו רזולוציה להגדיר במצלמה? מדוע לא לחסוך בגודל הקבצים במצלמה (הרי בין כה התמונות נראות טוב במחשב).
מאמר זה יעניק לכם מספר טיפים פשוטים שיאפשרו לכם להפיק את המירב מהמצלמה שלכם, לסרוק תמונות בגודל מתאים להדפסה, ולקבל הדפסות איכותיות.



מספר מושגי יסוד תחילה

פיקסל
שילוב של המילים Picture-Cell: תא/נקודה בודדת המרכיבה את התמונה. תמונה דיגיטלית מורכבת מנקודות, כאשר לכל נקודה צבע שונה. יחד מרכיבים התאים או פיקסלים תמונה שלמה.


רזולוציה
כמות הפיקסלים שמכילה תמונה או מצלמה דיגיטלית. בד"כ נמדדת הרזולוציה כמכפלה של כמות הפיקסלים לרוחב ולאורך התמונה, למשל 2288x1712 פיקסלים. במצלמות מקובל לחשב את המכפלה במגה-פיקסל: 2288x1712 הם 3.9 מיליון, כלומר כ 4 מגה-פיקסל.
גם מסך המחשב מורכב מפיקסלים. למשל מסך ברזולוציה של 1024x768 מכיל פחות ממגה-פיקסל אחד. שימו לב שבמסך מספר הפיקסלים נמוך יותר מאשר בתמונה דיגיטלית - כלומר שתמונות המוצגות במסך עוברות התאמה/הקטנה לגודל המסך ופרטים רבים בתמונה אינם נראים במסך. לא כך המצב כאשר מדפיסים את התמונות - מספר הפרטים שהעין קולטת מתמונה מודפסת גדול בהרבה, דבר המעניק לדפוס איכות, חדות ורמת פרוט גבוהה לאין שיעור.


DPI - Dots Per Inch
זהו המדד לצפיפות או איכות ההדפסה. ככל שמדפיסים תמונה דיגיטלית נתונה לתוך שטח הדפסה קטן יותר כך תגדל צפיפות הנקודות ואיכות ההדפסה תגדל. הבעיה היא בד"כ בכיון ההפוך - ככל שמגדילים את שטח ההדפסה, יורדת הצפיפות.
למעשה, להדפסה אופטימלית אין צורך ב DPI של יותר מ-300.
גם DPI של 200 נותן איכות דפוס טובה, אך מתחת ל 150DPI מתחילים לראות את גודל הפיקסלים בתמונה.


אז מה הקשר בין הדברים?

נוכל לחשב את גודל התמונות שניתן להדפיס ע"י חלוקה של מספר הפיקסלים (הרזולוציה) באיכות ההדפסה הדרושה (ותרגום מאינצ' לסנטימטרים). להלן טבלה המפרטת את גודל ההדפסה המתקבל עבור איכות הדפסה טובה (200DPI) ועבור איכות הדפסה גבוהה (300DPI):

רזולוציה - פיקסלים גודל הדפסה ב 200 DPI גודל הדפסה ב 300 DPI
1 מגה 1200x900 15x11.5 ס"מ 10x7.5 ס"מ
2 מגה 1600x1200 20x15 ס"מ 13.5x10 ס"מ
3 מגה 2000x1500 25x19.5 ס"מ 17x13 ס"מ
4 מגה 2300x1750 29x22 ס"מ 19.5x15 ס"מ
5 מגה 2500x2000 32x25 ס"מ 21x17 ס"מ


ניתן לראות שעבור מצלמות 4 מגה-פיקסל תתקבל איכות הדפסה טובה גם כאשר נגדיל את התמונה על פני דף ספר מלא (דף ספר Picabook הינו בגודל 20x30 ס"מ).


ולתכלס - המלצות שיעזרו לכם לשמור על איכות התמונות

במצלמה הדיגיטלית

  • צלמו תמיד ברזולוציה המקסימלית שהמצלמה מאפשרת
    אם המצלמה שלכם הינה 4 מגה פיקסל (או פחות) מומלץ לא לצלם ברזולוציה נמוכה מזה. ההזדמנות לחזור ולצלם את האירוע לא תחזור וחבל יהיה אם בעתיד נרצה להגדיל את התמונות ואיכות ההדפסה תפגע מכך. לכן מומלץ לא "לחסוך" בגודל התמונות ובזיכרון ולשתמש במלוא היכולת של המצלמה.
    אם ברשותכם מצלמה של יותר מ 4 מגה-פיקסל ואתם בטוחים לחלוטין שלא תצטרכו אף פעם להגדיל את התמונות, רק אז ביחרו ברזולוציה נמוכה יותר. תמונה ברזולוציה גבוהה ניתנת תמיד להקטנה מאוחר יותר במחשב, לעומת זאת תמונה ברזולוציה נמוכה לא ניתן לשפר - זיכרו זאת בזמן הצילום!
  • בחרו אפשרות דחיסה בינונית
    בנוסף לרזולוציה מאפשרת המצלמה לקבוע גם את רמת הדחיסה של קובץ התמונה (מסוג JPG). במצב דחיסה "חלשה" המצלמה מיצר קבצים גדולים יותר אך בנאמנות גבוהה יותר למקור - מצב זה קרוי ברוב המצלמות FINE. במצב דחיסה "חזקה" הקבצים שנוצרים קטנים יותר אך התמונות מאבדות במקצת מאיכותן.
    ניתן לערוך ניסוי פשוט ולצלם את אותו האובייקט בכל מצבי הדחיסה/איכות שהמצלמה מאפשרת. כעת ניתן להשוות את התמונות המתקבלות ע"י צפייה במסך המחשב בהגדלה (זום) של 100%. בד"כ יתקבלו תוצאות דומות מאד בכל המצבים והאפשרות הבינונית תהיה פשרה טובה בין איכות וגודל הקבצים.
  • אין צורך להשתמש בזום דיגיטלי
    בעוד שזום אופטי מבצע הגדלה ע"י שימוש בעדשה (תוך שימוש בכל המגה-פיקסלים של חישן המצלמה), זום דיגיטלי הינו חיתוך והגדלה מלאכותית של תמונה המתקבלת רק מחלק מהפיקסלים של החישן.
    שוב, מכיוון שניתן תמיד לבצע פעולה זו מאוחר יותר במחשב - מומלץ לצלם תמיד רק בתחום של הזום האופטי. מצלמות רבות אף מאפשרות לצלם לבטל את האפשרות להכנס בטעות לתחום הזום הדיגיטלי.
    בזמן עיצוב ספר בעזרת תוכנת Picabook Designer ניתן לבצע חיתוך התאמה והגדלה של התמונות בקלות רבה, וללא שינוי של התמונה המקורית השמורה במחשב! אין צורך לכן להשתמש בזום דיגיטלי בזמן הצילום.


בזמן סריקת תמונות

  • הגדירו את רזולוצית הסריקה בהתאם לגודל ההדפסה הרצוי
    בכל סורק ניתן לקבוע את רזולוצית הסריקה ב-DPI, חשוב לבדוק ולקבוע את ערך זה בהתאם לגודל המסמך המקורי ולגודל ההדפסה הרצוי. למשל אם אנו סורקים תמונה של 10x15 ס"מ ואנו מעוניינים להדפיס אותה בגודל כפול, יש לסרוק ברזולוציה גבוהה יחסית 300-600 DPI. ולהיפך, אם אנו סורקים דף שלם 20x30 ס"מ, אך מעוניינים להדפיסו רק בגודל חצי עמוד, אזי מספיק לסרוק ברזולוציה נמוכה יותר של 150-200 DPI.
    באופן כללי אם לא בטוחים מהי מידת ההגדלה שנצטרך או שלא צופים הגדלה/הקטנה משמעותית - נסרוק ברזולוציה של 200-300 DPI.
  • שמירת התמונה באיכות סבירה
    תוכנת הסריקה מאפשרת גם לקבוע את סוג הקובץ שישמר במחשב. בד"כ נבחר בקובצי JPG אשר מאפשרים דחיסה של התמונה הנסרקת לגודל קובץ סביר, תוך שמירה על איכות טובה. כמו במצלמה, ניתן לבדוק ולקבוע את רמת הדחיסה וכך להקפיד שאיכות התמונה טובה. מקובל לבחור איכות של 80-90% כאשר סורקים תמונות המיועדות להדפסה.


במחשב

  • שימרו את התמונות בפורמט המקורי
    לא תוכלו לשוב ולצלם פעם נוספת את האירועים שחלפו, ולכן חשוב לשמור את הקבצים המקוריים מהמצלמה הדיגיטלית כפי שהם. בכל פעולת עריכה של התמונות מומלץ לשמור את השינויים לקובץ חדש (Save As)
  • בזמן שליחת תמונות בדואר אלקטרוני


    תוכנת חלונות ממליצה לכם להקטין את התמונות בזמן הוספתן כנספח להודעת דואר אלקטרוני. שימו לב שאם תבחרו באפשרות זו, אמנם גודל הקבצים יקטן וזמן משלוח ההודעה יקטן אף הוא, אך מקבל ההודעה יהנה מקבצים ברזולוציה נמוכה בלבד, דבר שלא יאפשר לו להדפיסם באיכות גבוהה.
  • כאשר מקבלים תמונות ממישהו אחר
    בקשו תמיד את הקבצים המקוריים ובאיכות המירבית!
    הצלם שצילם עבורכם את הארוע בד"כ ימנע מלמסור לכם את התמונות המקוריות שלו - אפילו אם צילם במצלמה דיגיטלית. הוא יעביר לכם תמונות שעברו הקטנת רזולוציה - אלא אם כן תדרשו ותעמדו על כך שאתם מקבלים את הקבצים המקוריים.
    גם אם סורקים עבורכם תמונות (למשל בסריקת פילם ל-CD) יש לדרוש קבצים ברזולוציה גבוהה של לפחות 4 מגה-פיקסל או 2300x1700 פיקסלים.
  • גיבוי תקופתי של התמונות
    טיפ זה אינו קשור להדפסה, אך בכל זאת חשוב מאוד. הפסקות חשמל, ברקים, וסתם תקלות בדיסק הקשיח עשויים לגרום לעבדן התמונות, ואיתן החוויות והזכרונות שלנו. מומלץ בכל פעם שנצברו תמונות חדשות וחשובות בדיסק הקשיח לגבות אותן לתקליטור ולשמור בצד.


כיצד תוכנת Picabook Designer מציגה רזולוציה של תמונות ואיכות הדפסה

תוכנת Picabook Designer תסייע לכם לבקר ולמדוד את איכות ההדפסה, תוך כדי תהליך עריכת הספר.



בשלב הוספת התמונות
לאחר שבחרתם והוספתם תמונות לאוסף התמונות של הספר (פס התמונות בתחתית המסך) ניתן לקבל מידע לגבי רזולוצית התמונה. הציבו את העכבר מעל לתמונה למשך כשניה - יתקבל חלון טיפ המציג את רזולוצית התמונה (רוחב ואורך בפיקסלים).

שימו לב שאם הרזולוציה נמוכה מ 1000 פיקסלים באורך או ברוחב או בשניהם, תתקבל אינדיקציה בצורת סימן שאלה . משמעות הדבר הינה שיתכן שהתמונה תודפס באיכות נמוכה - איכות ההדפסה תהיה תלויה במידת ההגדלה של התמונה על פני הדף. ראו בהמשך.

בשלב עריכת הספר
כאשר מוסיפים תמונה לעמוד בתוך "תיבת מיקום תמונה" התוכנה תחשב את איכות ההדפסה שתתקבל בהתאם לרזולוציה של התמונה ולגודל התבנית בדף. איכות ההדפסה תוצג ביחידות DPI כאשר נציב את העכבר מעל לתמונה שבדף העריכה.
שימו לב בדוגמא שההדפסה מתקבלת באיכות טובה של 247 DPI, אך אם למשל נמקם את אותה תמונה בתבנית של עמוד שלם תתקבל איכות נמוכה יותר.
כמו כן שימו לב שהשימוש בכפתור הזום ישפיע גם הוא על מדד איכות ההדפסה.

בפינה הימנית עליונה של התמונות תופיע התראה לאיכות נמוכה:
חיווי לאיכות הדפסה נמוכה: DPI<150
חיווי לאיכות הדפסה נמוכה מאוד: DPI<80



בשלב "בדוק"
התצוגה המקדימה בשלב זה משקפת את הדף המודפס בצורה נאמנה ביותר. אנו משתמשים בגרסה מוקטנת של התמונות ולכן יתכן והתמונה נראית קצת "מפוקסלת". אם ברצונכם לקבל תמונה אמיתית של הדף המודפס, השתמשו בזום של 100% - במצב זה התוכנה תשתמש בתמונות המקוריות שלכם לצורך תצוגה. ללא קשר לתצוגה זו שיגור התמונות והדפסתן יבוצעו באיכות המקסימלית.



בדיקת תקינות הספר
תוכנת Picabook Designer בודקת את תקינות הספר ומציגה מידע על כך בשלב "התחל" ובשלב "שגר".
במידה וקימות תמונות המודפסות באיכות של פחות מ 150 DPI תתקבל "אזהרה" על כך. פרוט של האזהרות ניתן לקבל ע"י לחיצה על כפתור "פרוט". שימו לב שניתן להמשיך ולשגר את הספר בכל זאת גם כשישנן אזהרות, אך הדפסה של תמונות באיכות של פחות מ 150 DPI איננה מומלצת. במבט קרוב בספר ניתן יהיה להבחין בפיקסליזציה של התמונה.



הרשמו לניוזלטר

הרשמו
כל הזכויות שמורות picabook 2005-2024